Thursday, November 16, 2006

Bedriftbesøk : Bodø kommune



RAPPORT
Dato : 29.10/2001
Til : Bodø Voksenopplæring
Fra : Windy
Sak : Bodø kommune

29.10/2001 kl.14.00 var vi på Rådhuset Bodø kommune. Dette er det femte bedriftsbesøket. Rådhuset ligger i Kongegata som er i nærheten av postkontoret. Der møtte vi en person fra bedriften, hun heter Brit Solvik og er varaordfører. Hun er utdannet dataingeniør, og jobbet med telekommunikasjon før. Hun er leder for kvinnepolitikken i Arbeiderpartiet. Hun gjør oppgaver for alle selskaper, og hun trives i jobben. Hun liker å påvike samfunnet. Politikere er vanligvis valgt for 4 år, og nå har hun vært 2 år så det er 2 år igjen. ”Politikere har aldri fast jobb” sa hun.

Hun begynte med å fortelle fakta og historie om Bodø, akkurat som vi har lært også. Hun sa at Bodø ble den første byen i Nordland, derfor fikk de byvåpenet som en gul sol på rød bunn. Bodø er fylkeshovedstaden. Bodø har 42,000 innbygger nå, men først var det bare 55 mann. Bodø er lett å komme til fordi det er det ledende trafikknutepunktet i Nord-Norge og har all slags transport: fly, hurtigrute og tog. Bodø har jernbanestasjon og den største militære flyplassen. Det er ca. 2,000,000 som kommer til Bodø hvert år. Bodø har mange interessante plasser for å gå på tur, fordi de har bra utsikt, vakker natur. Hun sa ”du kan handle mat i butikken i byen. Etterpå kan du gå på tur på fjellet i løpet av kort tid”

Hun forklarte om organisasjonskart for Bodø kommune. Det er 47 representanter, og de kommer fra forskjellige partier. Hun sa ”vi jobber sammen og hovedsakene er økonomi eller penger.” De har 3 komiteer.
1. komité for plan, næring og miljø
2. komité for helse og sosial
3. komité for oppvekst og kultur

De har mye arbeid med bygninger og innvandring. Omsorg er en oppgrave som de bruker masse penger på, for eksempel bygge boliger, betale høy pensjon. Severian spurte om jobb og helse, og vi fikk til svar at vi kan få 50% av syke ugifter dekket, men maksimum er 50,000 for å betale sykeregning.

Det er 2,100 ansatte i Bodø kommune, og det er ca. 600 lærere. Arbeidstid mellom kl.8.00 og 15.30, men for politikere ca.12 timer per dag. De kan ikke ha bestemt tid, fordi om kvelden har de kanskje møter og representasjons oppgaver.

Jeg tror at hun er ei aktiv dame, hun er veldig flink til å snakke og til å presentere Bodø. Vi hadde bare en time til å snakke om Bodø kommune, som er en stor organisasjon. Vi fikk bare litt fakta og historie om Bodø og noe om politikk. Dette er samme system som Stortinget, tror jeg. Det var lettere å forstå fordi vi hadde fått informasjon i klassen om det før vi gikk på Bodø kommune. Hvis vi hadde mer tid, fikk vi kanskje mer informasjon. Bodø kommune kan sammenlignes med et stort firma. Jeg har lyst til å vite om administrasjon og mer detaljer, for eksempel; bolig og eiendomsetaten, helse og sosialavdelingen, opplærings og kulturavdelingen, sentraladministrasjonen og teknisk avdeling. Kunnskap om disse er praktisk for innbygger, som jeg, som bor i denne kommunen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home